SADAN VUODEN

HISTORIA

Tiira on yksi Suomen vanhimpia edelleen valmistuksessa olevia tuotemerkkejä. Se on uiskennellut tiensä suomalaisten sydämiin ja makunystyröihin jo vuodesta 1918 asti.

Kaikki alkoi, kun parikymppinen Waldemar Söderlund Turunmaan Västanfjärdistä päätti meriltä palattuaan lähteä mukaan kalakauppaan vuonna 1914. Kaksi vuotta myöhemmin hän perusti kalanjalostukseen, kalakauppaan ja vientiin keskittyvän yrityksen. Suomessa maustekalan valmistukseen opit otettiin tuolloin lähinnä Baltiasta ja Ruotsista, mutta Waldemar kehitti myös omat reseptinsä. Ensimmäiset tuotteet tulivat markkinoille vuonna 1918, ja niin Tiiran tarina sai alkunsa.

Ei ole mikään kalajuttu, että vielä tänäkin päivänä Tiira-tuotteiden maustesuolaus tehdään samoin perinteisin menetelmin ja salaista mausteseosta käyttäen. Nostalgiaa henkivät Tiira-tölkit pakataan Orkla Foods Finlandin tehtaalla Turun Urusvuoressa.

Kokosimme sinulle

vinkkejä

Tiira on enemmän kuin vain maustekala. Se on myös erinomainen mauste. Se antaa esimerkiksi tomaattikastikkeelle samanlaista syvyyttä ja ryhtiä kuin itämaisessa keittiössä paljon käytetty kalakastike. Tiiran suolasilakasta puolestaan syntyy ihan paras silakkalaatikko.

Miten maustaa tomaattikastike?

Tavallinen tomaattikastike terävöityy erinomaiseksi, kun kuullotat oliiviöljyssä valkosipulia, laadukasta mustapippuria vastajauhettuna, ja yhden Tiira-maustekalan molemmat fileet. Filee pehmenee ja hajoaa pieneksi antaen kastikkeen maulle syvyyttä ja ryhtiä. Kalan makua kastikkeeseen ei kuitenkaan jää. Terävä veitsi on tarpeen fileiden leikkaamisessa. 

Tiira-suolasilakasta syntyy paras silakkalaatikko

Paras silakkalaatikko syntyy vaikka näin: Liota Tiira-suolasilakkaa vaikka maidossa yön yli. Viipaloi kuorittuja juureksia (vuoan koon mukaan, perunan lisäksi myös lanttu sopii hyvin) ja sipulia muutaman millin viipaleiksi, leikkaa kalat sentin viipaleiksi (pyrstö pois, muu voi jäädä). Sekoita 2-3 munaa puoleen litraan maitoa, mausta pippurilla. Lado vuokaan alimmaksi juurekset, väliin silakat, pinnalle taas juurekset. Munamaito päälle, voinokareita pintaan ja 200-asteiseen uuniin ensin saamaan väripinta, sitten 150 asteeseen hautumaan vähintään tunniksi. Myös savukylki sopii silakkalaatikkoon mukaan tuomaan makua. Mahdollisuuksia varioida reseptiä on rajattomasti - oman maun mukaan! 

Opi uusia reseptejä

Silli ei ole vain kesäherkku, se on paljon muutakin. Käy tutustumassa resepteihin ja kokeile, mitä kaikkea sillistä voi valmistaa.

Lue lisää